Obvestilo o piškotkih

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik ob obisku našega spletnega mesta in ne škodijo vaši strojni ali programski opremi. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Uporabo piškotkov v Evropski uniji (EU) določa Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah 2002/58/ES, katere člen, ki se nanaša na piškotke in podobne tehnologije, je bil spremenjen z Direktivo 136/2009.

V slovenski zakonodaji uporabo piškotkov določa Zakon o elektronskih komunikacijah oziroma ZEKom-1 (Uradni list št. 109/2012), katerega člen 157 predstavlja pravno osnovo za skrb za zasebnost uporabnikov spleta.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Onemogočanje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom. Sledenju Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi.

Piškotki, uporabljeni na tem spletnem mestu

Na tem spletnem mestu uporabljamo dve vrsti piškotkov.

Prva skupina so funkcionalni piškotki, ki so potrebni za delovanje spletne strani. Te namestimo zato, da vam lahko zagotovimo storitve, ki jih kot uporabnik spletne strani zahtevate, ali zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju. Te piškotke lahko namestimo brez vaše izrecne privolitve. Z uporabo funkcij, kot je npr. košarica v spletni trgovini, se strinjate z namestitvijo teh piškotkov.

Druga skupina so analitični piškotki. Ti piškotki nam omogočajo izboljšanje delovanja spletne strani, s tem ko zbiramo informacije o tem, kako naši uporabniki uporabljajo spletno stran, katere spletne strani najpogosteje obiskujejo in podobno. Podatke, zbrane s temi piškotki, lahko delimo s tretjimi osebami, kot je Google. Te piškotke bomo namestili samo, če se boste z namestitvijo strinjali, tako da kliknete na gumb za sprejem piškotkov.

Osebni podatki se bodo lahko prenesli v državo izven Evropskega gospodarskega prostora, in sicer v Združene države Amerike (ZDA). Trenutno ni veljavnega sklepa Evropske Komisije o ustreznosti varstva osebnih podatkov v ZDA. Obdelovalec osebnih podatkov, h kateremu bodo preneseni podatki, se je zavezal k standardnim določilom o varstvu podatkov, ki jih je sprejela Evropska komisija, poleg tega pa je sprejel dodatne organizacijske in tehnične ukrepe varstva podatkov. O tem, kako so varovani vaši podatki pri prenosu v ZDA se lahko seznanite na sledeči povezavi: https://support.google.com/analytics/topic/2919631?hl=en&ref_topic=1008008

V spodnji tabeli so navedeni piškotki, ki jih nameščamo na tem spletnem mestu, njihov namen in trajanje obdelave zbranih osebnih podatkov, kot tudi naziv ponudnika.

Analitični piškotki

_utma Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_utmb Statistika ogledov spletne strani 30 minut Google Analytics
_utmc Statistika ogledov spletne strani Trajanje seje Google Analytics
_utmv Statistika ogledov spletne strani Trajanje seje Google Analytics
_utmz Statistika ogledov spletne strani 6 mesecev Google Analytics

 

Funkcionalni piškotki

Cookiescriptaccept Prikazovanje obvestila o piškotkih 1 leto emilfrey.si

Nastavitve piškotkov

Dovoli analitične piškotke: